Serveri u oblaku, da li je oblak siguran za poslovnu upotrebu?

Cloud computing

Cloud computing” je postala nezaobilazna platforma za tvrtke koje žele poslovati u današnjem modernom okruženju. Paradigma koja nudi toliko prednosti, kao što su fleksibilnost, štedljivost, sposobnost za rad i suradnju na daljinu, i što je najvažnije, barem za moderne poduzetnike, lakoća pristupa podacima sa bilo kojeg mjesta na zemlji. Sve ove pogodnosti i još mnogo toga čine cloud odličnim alatom za tvrtke svih veličina i kalibara.

Mešutim, kao i većina dobrih stvari, cloud usluge nisu bez mana. Kao prvo, nisu sve kompanije koje pružaju ovakve usluge, dovoljno pouzdane. Drugo, ovisno o potrebama pojedinih tvrtki, clouding možda neće biti najisplativija strategija. Na kraju, i najbitnije, nameće se pitanje sigurnosti.

Cloud: sigurnosne prednosti

Prije nego počnemo govoriti o mogućim sigurnosnim rizicima cloud računarstva, najprije da spomenemo neke prednosti. Većina manjih tvrtki će imati dosta poteškoća da pravilno postavi svoju lokalnu mrežu i sigurnost na njoj. Korištenje oblaka za pohranu prebacuje sigurnost u ruke većih kompanija koje imaju potrebne resurse za to, i učinkovito se brinu oko sigurnost podataka. Ovo može uštedjeti vrijeme i novac za male online tvrtke.

Jedno od općih pravila je da redovno ažuriranje softvera može spriječiti već u startu mnoge zlonamjerne napade. Tvrtke koje se odluče pretplatiti na cloud softverske usluge mogu uštedjeti novac, dok uvijek imaju najnovije inačice aplikacija koje koriste. Cloud softver je isplativiji, fleksibilniji, i potencijalno sigurniji od fizičkog softvera na tradicionalnim medijima za pohranu.

Sama priroda cloud računarstva osigurava da su podaci sigurniji. Prijenos datoteka na jedan server može značiti da ako taj server padne, podaci postaju nedostupni. Cloud hosting, sa druge strane, koristi više računala u tandemu i djeluje kao jedinstveni “cloud server”. Ako jedno računalo padne, podaci su i dalje sigurni u oblaku. Jedini pravi problem koji se može dogoditi je ako centralni server pade. Ako centralni server padne, cijeli sustav u oblaku pada sa njim.

 

Cloud: sigurnosni rizici

Jedna od najvećih opasnosti kod bilo kojeg online poslovanja su hakeri. Kada se osjetljivi podaci pohranjuju online, odgovarajući sigurnosni kanali se koriste da bi podaci ostali sigurni. Ni danas ne postoji potpuno siguran način koji bi osigurao da naši podaci nikada ne padnu u ruke hakera, ali većina renomiranih hosting provajdera ima sigurnosne mjere koje mogu odbiti većinu pokušaja hakiranja.

Osim hakera, uvjeti korištenja različitih cloud hosting tvrtki mogu biti opasni za sigurnost osjetljivih podataka. Neke hosting tvrtke preuzimaju potpuno vlasništvo nad bilo čime što je preneseno na njihov cloud server. Iz tog razloga, najbolje je da pročitate uvjete korištenja pažljivo prije nego preselite svoje važne podatke na tuđe cloud servere.

Ljudska komponenta je jedan od najvećih sigurnosnih rizika u tvrtki. U prošlosti, izgubljeni mediji za pohranu ili laptopi su predstavljali veliku opasnost za sigurnost podataka tvrtke. Kod cloud hostinga, ovaj aspekt ljudske pogreške je sveden na minimum. Sve dok cloud ostane online, podacima se može pristupiti sa bilo kojeg mjesta na svijetu sa pristupom internetu. U tome leži problem.

Dok su strojevi neosjetljivi u poslu, ljudi pak mogu napraviti veliku štetu iz razno raznih razloga i povoda. Od manje svađe sa šefom, do unutarnjih međuljudskih odnosa unutar tvrtke, sve to mogu biti razlozi kada sigurnost podataka može biti kompromitirana. Osoba sa pristupom podacima bilo gdje u svijetu može biti u iskušenju da podijeli povjerljive informacije sa onima koji bi najmanje trebali imati pristup tome, tj. konkurenciji.

Postoji bezbroj slučajeva kada su radnici skidali podatke sa servera njihovih tvrtki, a zatim su te informacije dijelili sa drugim tvrtkama nakon što su dobili novi posao. To potencijalno može uzrokovati velike štete malim tvrtkama, a još veće i velikim tvrtkama. Jedini način da se riješi ovo je putem stroge zakonske kazne, ali čak i tada, to može biti premalo, ili prekasno.

Kao vlasnik tvrtke, trebate biti dobro informatički obrazovani, kada su u pitanju lažna elektronička pošta i drugi načini krađe identiteta koji se mogu koristiti za krađu vaših podataka za logiranje. Također se morate pobrinuti da su svi koji imaju pristup vašim važnim podacima budu također dobro informirani. Korisnici koji ne znaju za phishing mogu postati žrtva istog, pogreškom dati njihove podatke za pristup nekim trećim osobama i uzrokovati gubitak podataka. Zbog ljudskog faktora, adekvatna obuka zaposlenika koji imaju pristupe podacima je jednako važno, ako ne i važnije od IT sigurnsosnih rješenja, kako bi zadržali podatke vaše tvrtke sigurnim.

Zaključak

Prednosti cloud hostinga i cloud računarstva su daleko ispred mana, ali ipak ne treba zaboraviti i na sve njihove mane. Većina ovih pitanja u vezi sigurnosti kod cloud računarstva se rješavaju kako se tehnologija i njezini standardi poboljšavaju. Malo istraživanja i tehničkog znanja može popraviti sigurnosne probleme sa cloud hostingom i cloud računarstvom.

Nekoliko primjera gdje su cloud sustavi nesigurni ne bi trebali odvratiti tvrtke od korištenja ove napredne tehnologije. Jedino bi trebalo jako obratiti pažnju prilikom odabira kvalitetnog pružatelja cloud usluga, jer time eliminirate mnogo potencijalnih problema. Cloud nije samo budućnost, nego je već neko vrijeme itekako prisutan ovdje i sada.

 

Izvor:pcchip.hr

Power by

Download Free AZ | Free Wordpress Themes