fbpx

UPS, neprekidno napajanje

Šta je to UPS, čemu služi i kako ga odbrati?

Uredjaj za besprekidno napajanje UPS (Uninterruptable power supply) je sistem čiji je osnovni zadatak da obezbedi nesmetano električno napajanje potrošača. Potrošači su najčešće personalni računari sa pripadajućom opremom, upravljački sistemi u procesnoj industriji, telekomunikacijama i ostali sistemi kod kojih problem u regularnom napajanju električnom energijom može izazvati ozbiljne posledice, bezbednosne, finansijske ili funkcionalne.

Šta se sve dešava oko nas po pitanju snabdjevanja električnom energijom?

Ono što vidimo i golim okom i što je svako od nas imao prilike da iskusi je potpuni prekid najanja iz mreže. Pored toga postoje i oni, okom nevidljivi, problem koje oprema u našem okruženju itekako “osjeća”.

To su poremećaj napona i frekvencije.

Prenapon (Surge) napon znatno više vrednosti od one koja eletričnim uredjajima “prija” za nesmetan rad. Obično je kratkotrajan (oko par milisekundi) ali može biti opasan za potrošače.

Naponski udar (Spike) veliko povećanje napona napajanja u vreme grmljavina i udara groma i u trenutku povratka snabdjevanja stujom poslije njenog nestajanja.

Podnapon (Sag) koji se često sreće u našim predgradjima i van naseljenih mjesta.

Da bi se izbegle neprijatnosti zbog odsustva napajnja i da bi se, pre svega, električni uređaj sačuvali od ovakvih pretnji, koriste se UPS uređaji. Oni se prema načinu na koji su konstruisani, tačnije prema načinu rada, dijele u tri kategorije. To su Off-line, Lineinteractive i On-line UPS-ovi.

Off-line UPS

Najjednostavniji, najjeftiniji i najpopularniji kod korisnika, kada da se radi o potrošačima u domaćinstvu ili u manjim poslovnim okruženjima.

Princip rada je vrlo jednostavan. Potrošač se sve vreme napaja “direktno”, kroz ovakav UPS uredjaj, pri čemu se u isto vreme, preko ispravljača, pune baterije unutar UPS uređaja. U slučaju da se jave nepravilnosti u snabdjevanju, UPS automatski, pretvarajući napon sa baterija putem invertora, počinje da snabdjeva potrošača kvalitetnim napajanjem.

Line-Interactive UPS

Nešto skuplji i složeniji ali najzastuljeniji u okruženjima koja zahtevaju veću zaštitu odnosno kod korisnika koji su spremni da plate UPS uredja nešto više ali kod kojih su odnos cijena/preformanse bitni. Iako se ovde jedan dio koristi za punjenje baterija preko ispravljača, za razliku od Off-line uređaja ovi UPS-ovi ne napajaju potrošača direktno, već to čine tako što filtriraju i potrošaču predaju kvalitenu struju bez smetnji. Naravno, u slučaju nestanka napajanja, preko invertora, jednosmjerna struja uskladištena u baterijama pretvara se u naizmjeničnu stabilnog napona i frekvencije.

On-line UPS

Najskuplji ali i najkvalitetniji UPS uredjaji. Drugi naziv za njih je UPS uredjaji sa dvostrukom konverzijom. Kod njih se uvijek vrši AC-DC konverzija iz naizmjeničnog u jednosmerni napon, odakle se deo koristi za punjenje baterija a drugi deo se preko invertora opet konvertuje, ali ovoga puta DC-AC odnosno pretvara u naizmjenični napon ali idealnih karekteristika. Ovi uredjaji po pravilu imaju automatski bypass koji u slučaju kvara na invertoru ili baterijama automatski preusmjerava napajanje sa mreže na potrošača. Njihova primjena je kod najosetljivijih potrošača kao što su procesna industrija (napajanje PLC kontrolera), data centri, skupocena telekomunikaciona oprema i slično.

Dakle, na osnovu potreba možete odrediti koji tip UPS uredjaja je adekvatan vašim potrebama. Ali to nije sve što treba da znate pre odabira morate sagledati i snagu opreme koja će se napajati preko UPS-a. Treba voditi računa o Pf faktoru snage UPS uredjaja koji se kreće od 0.5 do 0.9 u zavisnosti od generacije i kvaliteta UPS-a.

To znači da ukoliko je uredjaj snage od 1000VA (1kVA) a ima faktor snage 0.8 on praktično može da napaja uredjaje do 800W. Sa druge strane izbjegava se da UPS radi na maksimumu pa se najčešće za napajanje bira onaj koji će raditi na oko 70% maksimalne snage.

Takodje važan podatak predstavlja i potrebno vreme autonomije, odnosno vreme napajanja potršača iz baterija. Kada se govori o kraćim periodima autonomije (5 – 15 minuta) obično se određuje ono vreme koje potrebno da se uključi alternativni izvor napajanja (najčešće generator) ili vreme potrebno da bi se oprema na ispravan način ugasila do menta povratka redovnog napajanja iz javne elektro mreže.

Za određene namijene potrebna je i autonomija od nekoliko sati, ali se tada mora računati i sa značajno uvećanom cijenom.

Važna je i činjenica da se poslije korišćenja baterija i njihovog pražnjenja, baterije moraju i dopuniti. Vreme punjenja je značajno duže od vremena pražnjenja, tako da će učestali ispadi napajanja u kratkom vrmenskom roku brže istrošiti baterije nego što će ih puniti i na taj način će UPS uređaj prestati da vrši funkciju obezbedjenja napajanja dok se baterije ponovo ne napune. Ima proizvođača koji podržavaju funkciju čuvanja baterija tako što ih povremeno “odmaraju” i na taj način im produžavaju životni vijek.

Da ne biste čekali da se napajanje pokvari i da proverite da li će vaš UPS odraditi svoju ulogu poželjno je da se koristi i SW za nadgledanje rada UPS-a koji će u svakom tenutku na monitoru rašunara dati status, očekivano preostalo vrijeme autonomije, obaveštenje o ispadu napajanja, obaveštenje o kvarovima, kvalitet napajanja i slično. Takav SW obično komunicira sa UPS uredjajem preko USB ili COM porta a po potrebi i preko mreže. Najvažnija funkcija je da ukoliko ispad napajanja duže traje i kako se bliži kraj rad preko baterija UPS uređaj će ugasiti potrošača (server, računar) po unapred definisanoj procedure. Sa druge strane UPS uredjaj mora da počne sa punjenjem baterija istog trenutka po povratku mrežnog napajanja.

Postoje i UPS uređaji nove generacije koje imaju ECO funkciju koja ima za cilj automatsko isključenje perifernih uredjaja (štampač, skener, zvučnici, i slično) dok je glavni uredjaj (računar) isključen i na taj način ostvaruju korisniku uštedu potrošene energije.

Prema tome, u skladu sa tehničkim zahtjevima i vašim finansijskim mogućnostima, poželjno je da zaštitite vaš vrijednu opremu bilo da se radi o računarima, serverima ili multimedijalnoj opremi.

Preporuka je da koristite bar Surge protector a ako vaše mogućnosti dozvoljavaju koristite i odgovarajući UPS uredjaj.

Izvor: bif.rs