fbpx

Kako odabrati printer prema vašim potrebama?

Inkjet printeri

Najčešći tip računalnog printera za potrošačko tržište ali i kućnu uporabu je tintni (inkjet) printer. Neki od najjeftinijih printera dostupnih u trgovinama računalne opreme su tintni pisači koji nude mogućnost ispisa dokumenata s mnogo teksta uključujući printanje fotografija.

Kako funkcionira tintni printer? Dakle, printer s tintom preslikava sliku na komad papira prskanjem sitnih kapljica tekuće tinte izravno na papir. Tinta je u biti smjesa vode, glikola i boje odnosno pigmenata. Jeftinije tinte koje u osnovi imaju boju imaju tendenciju da blijede brže od skuplje vrste, one s pigmentom. Spremnici s tintom mogu se jednostavno ukloniti i zamijeniti, po potrebi. Neki printeri koriste samo jedan uložak za sve boje dok postoje i oni koji koriste zasebne spremnike s tintom za svaku boju.

Inkjet printeri obično su najtiši od svih potrošačkih printera, nenametljivi su i malih dimenzija. Nadalje, vrlo brzo se zagrijavaju a kvaliteta samog ispisa u boji, recimo kod fotografskih printera s tintom je izvrsna. Međutim, spremnici s tintom moraju se često mijenjati, a tinta može biti skupa. Dakle, uzmite u obzir da je investicija inicijalno jeftinija, no dugoročno će vas sigurno koštati više. Postoji još jedna nezanemariva mana, a ta je da tinta na bazi vode stvara otisak koji je iznimno osjetljiv na oštećenje vodom.

Laserski printeri

Laserski printer je pisač na bazi tonera koji koristi lasersku zraku za stvaranje slike na bubnju, a zatim električki privlači toner u prahu na papir kako bi preslikao sliku. Laserski pisači vrlo brzo i precizno izrađuju crno-bijeli ispis, osobito tekst, pa su mnogo isplativiji od tintnih printera ako printate mnogo teksta. Crno-bijeli laserski pisači koriste jedan toner – uložak, slično kao fotokopirni aparat, dok laserski pisači u boji mogu koristiti jedan spremnik za sve boje ili zasebne spremnike s tintom za svaku boju koja se može zamijeniti pojedinačno po potrebi.

U usporedbi s inkjet printerima, laserski printeri su brži i mogu podnijeti više posla pa to imajte na umu ukoliko planirate printati više stranica, recimo na mjesečnoj razini. Iako su skuplji, bučniji i nezanemarivo veći od ink jet printera, imaju dobar odnos uloženo/dobiveno.

Koji odabrati?

Da biste odabrali printer koji Vama najbolje odgovara morate sami sebi postaviti nekoliko pitanja. Koju vrstu printera trebate? Je li Vam važnija brzina ili kvaliteta? Crno-bijeli ili u boji? Hoćete li printati sa jednog računala ili više njih? Definiranjem potreba suziti će te izbor.

Ovisno o tehnologiji koju koriste možemo ih podijeliti na inkjet printere, laserske printere i igličaste printere.

Inkjet printeri su sveobuhvatni tj. mogu printati dokumente s puno teksta ali i fotografije. Oni su tihi, nenametljivi i malih dimenzija. Međutim postoji i lošija strana, a ta je da su obično skuplji za održavanje i toner za takve pisače će Vas i više koštati. Jeftiniji su za kupnju ali dugoročno skupi.

Laserski printeri su i više nego odličan izbor ako za printanje imate puno crnog teksta. Brži su od inkjet pisača i mogu podnijeti više posla ako planirate printati puno stranica svakog mjeseca. Iako su skuplji, bučniji i veći od inkjet printera, imaju dobar odnos uloženo/dobiveno.

Izvor:mreza.bug.hr