Auto kamere

Zašto je dobro imati auto-kameru?

U Rusiji su auto-kamere jako popularne, a i zadnje vrijeme ih se počelo dosta koristiti i u drugim zemljama. Na YouTube-u se tako može naći masu video klipova snimljenih auto-kamerama koji prikazuju razno-razne dogodovštine u prometu. Od onih tragičnih teških sudara, preko bizarnih i čudnovatih pa čak i do onih pomalo smiješnih dogodovština.

Zašto kamera u autu može poslužiti?

1. Bilježenje dinamike prometne nesreće – bilo one u kojoj vozač auta opremljenog kamerom sam sudjeluje, bilo da zabilježi sudar drugih vozila, ili pak nalet vozila na nekoga; iz snimke se može vidjeti tko je skrivio nesreću te što se točno dogodilo. Takva snimka je dobar dokaz u situacijama kad nema vanjskih nadzornih kamera, ako se izjave svjedoka ne slažu, ili svjedoka uopće nema.

2. Razotkrivanje ljudi koji lažiraju i simuliraju – bilo da se radi o pješacima, biciklistima ili drugim vozačima, koji uglavnom na taj način pokušavaju od nekog vozača ili osiguranja izvući odštetu, glumeći da ih je ovaj “udario” autom i/ili “ozlijedio”.

3. Snimanje idiota u prometu – vozača automobila, motocikala, biciklista, ili pak pješaka, koji sudjeluju u prometu mimo svih postojećih rometnih i drugih propisa, te ugrožavaju i sebe i druge, ali su nekim čudom još uvijek živi.

4. Snimanje slučajeva opasne vožnje i cestovnog ludila
 (tzv. road rage) – verbalnih i fizičkih obračuna među vozačima zbog banalnih situacija (trubljenja, “krađe” parkinga ili sličnog), ili neke potrebe za “istjerivanjem pravde”, ili pak divljanje autom ili nekim drugim vozilom po cesti, a što sve skupa spada u domenu prekršaja i kaznenih djela.

5. Snimanje rute kojom se vozi – kao uspomena u obliku filmića s nekog putovanja, ili pak za kasniju analizu vožnje (npr. kod nekih utrka, off-roada isl..)

Inače, postoji nekoliko vrsta autokamera. One “prave” auto-kamere se uglavnom spajaju na utičnicu upaljača za cigarete i pale se automatski kada se upali i motor auta. Tu su zatim i razne GoPro i slične minijaturne “akcijske” kamere koje također mogu poslužiti kao auto-kamere, a u krajnjem slučaju auto-kameru može “glumiti” i mobitel s kamerom u video modu.

Izvor:https:blog.dnevnik.hr

Power by

Download Free AZ | Free Wordpress Themes