fbpx

Šta donosi novi iPhone XS?

Kvaliteta izrade i dizajn

Novi Appleov flagship je kombinacija starog i novog, što je za očekivati od model sa „s“ sufiksom. Malo je reći da je novi iPhone senzacija, iako izgleda identično prethodniku, no taj isti dizajn i dalje plijeni poglede.Kvaliteta izrade je jednom riječju savršena, sa konstrukcijom od staklenih panela koje povezuje čelični okvir. iPhone XS savršeno sjeda u ruku i ostavlja dojam premium uređaja. Da, notch je još uvijek tu voljeli ga ili ne, te čini ovaj uređaj prepoznatljivim u moru klonova koji pokušavaju prekopirati ono što Appleov flagship čini posebnim.

Zaslon

iPhone XS ima Super AMOLED zaslon kao i njegov prethodnik, no novi zaslon je unaprijeđen iako ima identičnu rezoluciju i veličinu dijagonale. Zaslon iPhonea XS među najboljima je zaslonima na telefonima, te stoji rame uz rame sa Samsung Galaxy Note9 po kvaliteti prikaza. Visoka svjetlina, širok dinamički raspon i iznimno široki kutevi gledanja odlike su zaslona iPhonea XS. Rezolucija zaslona iPhonea XS je 2436×1125 piksela uz visoku gustoću piksela od 458 piksela po inču. Zaista nema toga što bismo mogli zamjeriti zaslonu iPhonea XS, te nas istinski zanima kako će konkurencija nadmašiti isti.

Performanse i autonomija

Novi iPhone dolazi sa novim chipsetom koji je do 50% brži od Appleovog chipseta prošle generacije uz nižu potrošnju energije. Tome je najviše zaslužan novi 7-nenometarski proizvodni proces te je A12 chipset drugi mobilni chipset na tom proizvodnom procesu. Appleov A12 Bionic chipset ima šesterojezgreni procesor sa dvije Vortex i četiri Tempest jezgre te četverojezgreni grafički procesor. Novi iPhone jednostavno leti, nema tog zadatka koji može omesti ovu zvijer od chipseta, od ekstremnog gaminga do intenzivnog multitaskinga. Radne memorije je više no ikada u iPhoneu, čak 4GB što će i najokorjelijim multitaskerima pružiti iznimno fluidno i responzivno iskustvo korištenja.Autonomija iPhonea XS je vrlo dobra iako je kapacitet njegove baterije nešto manji u odnosu na iPhone X. Nova baterija ima kapacitet 2658 miliamper-sati te zahvaljujući novom energetski učinkovitijem chipsetu i optimizacijama operativnog sustava pruža cijeli dan srednje intenzivnog korištenja.

Operativni sistem

Uz novi iPhone dobili smo i novu verziju Appleovog mobilnog operativnog sistema, iOS 12. Nova verzija iOS-a fokusirana je na brzinu,  pokretanjem aplikacija, do 50% bržim uključivanjem tipkovnice i do 70% bržim uključivanjem kamere sa lock screena. Fluidnost sustava unaprijeđena je novim, glađim animacijama koje zajedno sa poboljšanom brzinom sustava čine iOS 12 najboljom inačicom do sada. Potvrda vrhunskih performansi je i dosad najviši rezultat na Antutu benchmarku, koji prelazi 340 tisuća bodova, što je i to 140 tisuća bodova više od rezultata nekih konkurentskih uređaja. No rezultati benchmark testova nisu definitivan prikaz performansi, no u ovom su slučaju dodatna potvrda iznimnih performansi Appleovog flagshipa.Appleov operativni sustav je brz i intuitivan, što ne iznenađuje budući da Apple razvija i hardware i software svojih uređaja. Zatvoreni ekosistem omogućava najvišu razinu optimizacije te ista u kombinaciji sa novim chipsetom čine iskustvo korištenja iPhonea XS super brzim i responzivnim.

Kamere

Sistem kamera iPhonea XS kombinacija je novog i starog hardwarea. Sustav stražnjih kamera sastoji se od standardne širokokutne kamere i telefoto kamere sa dvostrukim optičkim zoomom. Glavna, širokokutna kamera ima novi, veći senzor rezolucije 12 megapiksela dok je senzor telefoto kamere identičan 12-megapikselni senzor koji smo upoznali kod iPhonea X.U dobrim svjetlosnim uvjetima fotografije napravljene stražnjim kamerama su među najboljima na mobilnim uređajima sa visokom oštrinom, iznimno širokim dinamičkim rasponom i manje zasićenim bojama što fotografijama daje prirodniji izgled od onih napravljenih konkurentskim uređajima koji imaju tendenciju dodatno zaštiti boje jer većina korisnika preferira takve fotografije. Manji kontrast dodatno doprinosi širini dinamičkog raspona, osobito kod sjena koje su iznenađujuće jasne čak i u situacijama u kojima bi konkurenti podbacili i sjene pretvorili u crninu. Performanse stražnjih kamera u lošim svjetlosnim uvjetima su odlične, sa visokom oštrinom i širokim dinamičkim rasponom. Boje nisu jako zasićene, no to doprinosi prirodnom izgledu fotografije i daje širu mogućnost prilagodbe pri uređivanju.

Prednja kamera zadovoljiti će selfie entuzijaste visokom oštrinom i prirodnom reprodukcijom boja uz blage vinjete. Jedinu manu dijeli s prednjom kamerom prošlogodišnjim iPhoneom X, a to je uži dinamički raspon u usporedbi s najboljim konkurentima. Pošto dijele identičan senzor logično je da je dinamički raspon podjednak, no napredak u procesiranju fotografije je očit te je isti starom hardwareu dao novi dašak života.

Ulazi, izlazi i zvuk

Apple je svoju „hrabrost“ manifestirao uklanjanjem 3,5-milimetarskog utora za slušalice kod iPhonea 7 i isti se vjerojatno nikada neće vratiti na Appleove telefone. Ove godine Apple je otišao korak dalje i iz standardne opreme uklonio pretvarač s Lightning konektora na 3,5-milimetarski izlaz za slušalice. Srećom u paketu još uvijek dolaze Appleovi odlični EarPods sa Lightning konektorom pa niste potpuno zakinuti kada su u pitanju slušalice. Sva žična komunikacija kao i punjenje iPhonea Xs odvija se kroz standardni Lightning konektor na dnu uređaja.

Za otključavanje iPhone XS koristi Face unlock koji infracrvenim senzorima skenira lice te vam omogućava pristup uređaju. Face unlock je još brži i pouzdaniji od onog iPhonea X, te je tijekom našeg testiranja u svakom trenutku, bez obzira na uvjete, uspio prepoznati korisnika i otključati uređaj.

Zvučnici iPhonea XS su stereo zvučnici, od kojih je jedan smješten na dnu uređaja a drugi je ujedno i slušalica za pozive. Zvučnici iPhonea XS imaju odlične performanse sa odlično izbalansiranom zvučnom slikom. Visoki i srednji tonovi imaju odličnu definiciju i prisutnost dok su niski tonovi imaju odličnu definiciju no voljeli bismo da imaju višu prisutnost jer bi tada zvučnici iPhonea XS bili idealni za slušanje glazbe.

 

Izvor:http://www.mobil.hr/test/apple-iphone-xs/