fbpx

HUAWEI AI CUBE pametni zvučnik

 

Na sajmu IFA 2018 Huawei je prestavio svoj AI Cube, 2 u 1 zvučnik i 4G ruter. Na taj način ulazi na tržište pametnih zvučnika.

Huawei AI Cube sa podrškom za 4G LTE Wi-Fi može da ispuni potražnju za internetskom vezom koja sve više raste u pametnim domovima. Postavljanje rutera je jednostavno. Potrebna je samo priključena 4G SIM kartica kako bi korisnici uživali u brzoj internetskoj vezi LTE kategorije na 6 različitih brzina. Huawei AI Cube podržava i 802.11ac Wi-Fi standard, odnosno dual-band mrežu, a radi na frekvencijama od 2,4 GHz i 5 GHz čime je omogućena brzina downloada do 1200 Mbps.

Dizajn
Huawei AI Cube je izrađen od vrhunskih materijala te na taj način omogućava reprodukciju visokokvalitetnog zvuka, visokim tonovima te punim, dubokim basom. Zvuk je poboljšan Huaweijevim vlastitim rješenjem Huawei Histenom. Histen obogaćuje AI zvučnik dodajući mu virtualni bas, ekvalizator, prilagodljivu kontrolu jačine zvuka i mnoge druge funkcije. Prethodno spomenute tehnologije koje su podržane na zvučniku upakirane su u malo kućište mat bijele boje kombinovno s tkaninom. Također, zvučnik je dizajniran na način da su otvori skriveni ispod kućišta što ovaj uređaj čini iznimno poželjnim za kućni ambijent.

Kompanija Canalys smatra da će se ugradnja pametnih zvučnika udvostručiti u narednim godinama i da će dostići broj od 225 miliona uređaja do 2020. godine. Tržište je pokazalo veliki interes za ove proizvode, posebno u Aziji, tačnije kinesko tržište. Huawei kao vodeća kompanija koja prozvodi telekomunikacijsku opremu i smartfone, ima idealnu poziciju koju je moguće kapitalizirati zahvaljujući ovome trendu u Kini, ali i šire.

Pored Huawei AI Cube, Huawei je predstavio i Huawei Locator, snažnu malu svjetiljku s integriranom mogućnošću očitavanja lokacije. Svjetiljka ima vrlo dug vijek trajanja baterije kao i podršku za četiri vodeća svjetska navigacijska sustava – GPS, GLONASS, Galileo i Beidou. Kompatibilna je sa SIM karticama, a ima podršku i za eSIM. Moguće je koristiti i uslugu približnog praćenja lokacije u stvarnom vremenu, a tu su i funkcije poput SOS gumba, Geofencea i BLE Founda. Senzor za blizinu omogućuje povezivanje uređaja sa smartphoneom te se alarm na Huawei Locatoru pali čim se mobitel udalji više od 10 metara od uređaja. Huawei Locator je i vodonepropusan (IP68 standard) što ga čini savršeno pogodnim i za aktivnosti na otvorenom.